Nationaal park Drents-Friese Wold

Eindeloos fietsen en wandelen

Het Drents Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als een Natura 2000 gebied. Het heeft een oppervlakte van 6100 ha. Het bos is in de eerste helft van de 20e eeuw aangeplant om de zandverstuivingen te stoppen. Alleen het Aeckingerzand, 100 ha groot, bleef behouden.

Je dwaalt van zandverstuivingen naar vennetjes, door oude, grove dennenbossen. Het is een vrij toegankelijke park waar schapen en runderen vrij rondlopen. Nationaal park het Drents Friese Wold biedt je ruimte. Fiets door de bossen, struin over de heidevelden en wandel over de oneindige wandelpaden.

Als gastheer van het Nationaal Park Drents Friese Wold vertellen we je graag alles over de mooiste plekjes, wandel- en fietsroutes en rustpunten.

In de directe omgeving zijn recreatieplassen, authentieke brinkdorpen en attractieparken te vinden.

Wilt u meer weten over wat het Drents Friese Wold te bieden heeft. Bezoek het Tourist informatie punt in Diever of bezoek het bezoekerscentra in Appelscha of loop binnen bij de receptie, als gastheer van het Nationaal Park Drents Friese Wold vertellen we je graag alles over de mooiste plekjes, wandel- en fietsroutes en rustpunten.

karin-broekhuijsen__b1e8711 (1).jpg

TIP: Kale Duinen

De kale duinen bij Appelscha is namelijk zonder overdrijven één van de mooiste natuurgebieden in Nederland. De Kale duinen, oftewel Aekingerzand, is een uitgestrekte zandvlakte waar het echt voelt alsof je in het midden in de woestijn bent beland. U kunt wandelen, fietsen, moutainbiken en heerlijk picknicken in de grootste zandbak van Nederland.

Fochteloƫrveen

Tot aan de horizon; veen, veen en nog eens veen. Op de grens van Friesland en Drenthe ligt een uitgestrekt natuurgebied, het Fochteloërveen. Een gebied dat tot de verbeelding spreekt met vogels als de kraanvogel en de blauwe kiekendief. Het Fochteloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa.

Door het Fochteloërveen lopen prachtige wandel- en fietspaden. Volg bijvoorbeeld wandelroute De Borghaar en struin dwars door het hoogveen.

Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Natte laagtes – slenken genoemd – en hoge zandruggen wisselen elkaar af in het uitgestrekte Dwingelderveld. Je vindt er heide, bos, jeneverbesbosjes, stuifzand en ruim veertig vennen. Een deel van die vennen is ontstaan in de ijstijd, andere zijn het resultaat van veenafgravingen.